Μοσχομυριστό, ελαφρώς νωπό και με πλούσια κρέμα, αυτό το λαχταριστό κάροτ κέικ συνοδεύει υπέροχα τη στιγμή που απολαμβάνετε τον καφέ, αλλά και το πρωινό σας.
220 γρ. καστανή ζάχαρη
180 ml ηλιέλαιο
260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
90 ml χυμός πορτοκάλι
2 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. διττανθρακική σόδα
1 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. ginger τριμμένο
200 γρ. καρότα τριμμένα ψιλά στο multi (όχι πολτοποιημένα, να είναι σε μικρά κομματάκια)
80 γρ. cranberries αποξηραμένα
60 γρ. κάσιους κοπανισμένα σε χοντρά κομμάτια
Για την κρέμα
125 γρ. Φαστ, εκτός ψυγείου για 12 ώρες
270 γρ. ζάχαρη άχνη
7 κ.σ. γάλα σόγιας (ή άλλο φυτικό γάλα της αρεσκείας σας)
Κάροτ κέικ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το ηλιέλαιο μέχρι να ανακατευτούν καλά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, τον χυμό πορτοκάλι, το baking powder, τη διττανθρακική σόδα, την κανέλα και το ginger.
Στο τέλος προσθέτουμε τα καρότα, τα cranberries και τα κάσιους και ανακατεύουμε, ίσα-ίσα να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα μας σε λαδωμένο και αλευρωμένο (ή το ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί) ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. περίπου, και το ψήνουμε για 55-60 λεπτά.
Προς το τέλος του χρόνου ψησίματος, τρυπάμε το κέικ στο κέντρο με ένα μαχαίρι. Αν βγει καθαρό σημαίνει ότι έχει ψηθεί, αν βγουν κομματάκια το αφήνουμε για λίγο ακόμη.
Κρέμα Φαστ
Χτυπάμε το μαλακωμένο Φαστ στο μίξερ σε μεγάλη ταχύτητα, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο και κρεμώδες.
Σταδιακά, με ένα κουτάλι σούπας προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και κάθε φορά που ομογενοποιείται η ποσότητα, προσθέτουμε την επόμενη κουταλιά.
Στα 2/3 πριν τελειώσει η ζάχαρη άχνη, προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το φυτικό γάλα. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν και η ζάχαρη και το γάλα.
Απλώνουμε την κρέμα Φαστ σε μια πλούσια στρώση πάνω από το κάροτ κέικ μας, αφού αυτό έχει κρυώσει εντελώς.