Η ξεχωριστή νοστιμιά του rib eye συναντά τη δροσιά των λαχανικών σε μια βελούδινη υφή, μέσα σε αυτό το άκρως εντυπωσιακό πιάτο. Ακονίστε τα μαχαιροπίρουνά σας, για την απόλυτη Μοσχαρίσια μπριζόλα ribeye με πουρέ πατάτα και αρακά με μυρωδικά.
4 μπριζόλες μοσχαρίσιες rib eye πάχους περίπου 2 εκ.
5-6 μεσαίες πατάτες, ξεφλουδισμένες κομμένες σε κύβους
2×80 γρ. Φαστ Classic (2 κομμάτια που θα χρησιμοποιήσουμε ξεχωριστά)
180 γρ. αρακάς κατεψυγμένος
60 ml λευκό ξηρό κρασί
Χυμός από μισό λεμόνι
160 ml ζεστό γάλα
Φρεσκοκομμένα μυρωδικά (άνηθος, φρέσκο κρεμμυδάκι ή σχοινόπρασο)
Αλάτι, πιπέρι
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για περίπου 15-20’ ή μέχρι να καρφώνονται με το πιρούνι και να σπάνε. Τις σουρώνουμε και τις κρατάμε ζεστές στο κατσαρολάκι που τις έχουμε βράσει.
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε τα 80 γρ. Φαστ Classic να λιώσουν και ρίχνουμε τον αρακά χωρίς να τον αποψύξουμε. Τον σοτάρουμε για 1-2’, σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε για 1-2’ μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, χαμηλώνουμε τη φωτιά, βάζουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 8-10’. Τσεκάρουμε που και που αν τελειώνει το υγρό που έχουμε μέσα και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νερό από τις πατάτες.
Σβήνουμε το μάτι και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Με ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι πολτοποιούμε καλά το μίγμα του αρακά και το ρίχνουμε μέσα στις βρασμένες πατάτες. Συμπληρώνουμε το ζεστό γάλα και τα 80 γρ. Φαστ Classic και με την πρέσα του πουρέ πολτοποιούμε, ανακατεύοντας ταυτόχρονα όλα τα υλικά.
Έχουμε τις μπριζόλες μας σε θερμοκρασία δωματίου, πλυμένες, στεγνωμένες καλά με χαρτί και ελαφρώς αλατισμένες.
Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή μια γκριλιέρα στο μάτι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει καλά. To rib eye είναι κομμάτι με λίπος και δεν χρειάζεται να συμπληρώσουμε τίποτα στο τηγάνι μας - θα ψηθεί γρήγορα και νόστιμα στο λίπος του κρέατος.
Βάζουμε τις μπριζόλες μας στο καυτό τηγάνι και ψήνουμε ανάλογα με το γούστο μας: 2’ την κάθε πλευρά για rare ψήσιμο, 3’ την κάθε πλευρά για medium ψήσιμο ή 4’ την κάθε πλευρά για well done ψήσιμο.
Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο μία μπριζόλα και μία μερίδα πουρέ πατάτα και αρακά. Γαρνίρουμε τον πουρέ με τα φρεσκοκομμένα μυρωδικά και αν θέλουμε συμπληρώνουμε από πάνω ένα μικρό κομμάτι Φαστ Classic.